Om Eldfesten

Att beskriva Eldfesten i Österbybruk med bara ord går egentligen inte. Eldfesten är en gammal tradition i Österbybruk, som för första gången arrangerades 1935. Några år under kriget var festen nerlagd, men kom sedan igen. Då var det Österby Simsällskap som skötte arrangemanget.

Eldfesten går alltid av stapeln andra helgen i augusti, men vart sjätte år så infaller 1 augusti på en söndag. Det innebär att ett sådant år blir Eldfesten den 7-8 augusti. Vi väljer att rätta oss efter den 1 augusti, liksom Österby Simsällskap också alltid gjort. Det är många ungdomar som är engagerade i arbetet, och väljer vi helgen efter dvs. 14-15 så är deras sommarlov slut. Dessutom så har aldrig Eldfesten firats den 15 augusti, så var det bra med det.

Artisterna som kommer för att uppträda, brukar vara mycket lyriska över att de får stå på en scen ute på vattnet. De kliver ombord och dras sedan ut med rep, av koncentrerade flottdragare ut till mitten på bassängen, för att sedan köra sitt program. När sedan showen är till ända, så dras flotten bort från bassängområdet, för att ankras vid hopptornet.

Flottdragaren

En flottdragare har en svår uppgift att sköta; under vattenytan ligger nämligen bl.a. fontäner, "Kungen", och "Drottningen", som så småningom sakta ska glida upp ur vattnet till musik. Det gäller att hålla tungan rätt i mun, för att inte råka köra över någonting av det, så att de går sönder. Kungen och Drottningen är bl.a bestående av några hundra kulörta lampor, på järnkronor, som drivs upp med hjälp av tryckluft. Det gäller också att elen till lamporna håller, eftersom de ligger på botten av bassängen.

Det är en upplevelse för alla sinnen, med musik, lampor, eld och vatten i en samklang som berör alla. Lägg sedan till den svenska sommarnatten, fest, glada människor och stämningen.

Fyrverkerierna som avslutar vattenprogrammet, tar fullkomligt andan ur en, och med en önskan om ännu en gnistrande och färgsprakande natthimmel kan augustinatten nästan inte bli bättre!